9,1
770 beoordelingen
Terug naar overzicht
20191213_01_12.jpg

Waarom ontwikkelt Toyota menselijke robots?

Toyota maakt belangrijke transitie door

Heb je ooit gehoord van T-HR3? Toyota heeft hem ontwikkeld, maar het is geen auto. T-HR3 is een humanoïde of ‘menselijke’ robot. T-HR3 kopieert de bewegingen die de persoon die hem bedient op afstand maakt. Hij kan zelfs op een natuurlijke manier lopen. Slim bedacht! Maar waarom ontwikkelt Toyota menselijke robots? We vragen het teamleider Tomohisa Moridaira van Toyota Motor Corporation.
Transitie van auto- naar mobiliteitsbedrijf

“Toyota maakt een transitie door”, begint Tomohisa die op het hoofdkantoor van Toyota Motor Corporation in Tokio werkt. “We willen auto’s verkopen, maar ook bredere mobiliteit bieden. Niet alleen aan automobilisten, maar aan iedereen. ‘Mobility for All’, zeggen we bij Toyota. Robots spelen hierbij een grote rol. Ze kunnen bijvoorbeeld ouderen helpen. Verder voorspellen we dat in de toekomst een grote vraag naar humanoïde robots ontstaat. Robots die gebruikmaken van gewrichten, net als mensen. Bovendien robots die in onze wereld veilig kunnen functioneren. Dit zijn twee belangrijke redenen waarom Toyota menselijke robots ontwikkelt.”

20191213_01_13.jpg
Prettiger om te bedienen

Een humanoïde robot heeft een lichaamsvorm die lijkt op die van een mens. Waarom is dat eigenlijk? Tomohisa: “Er wordt vaak gezegd dat een menselijke vorm handig is omdat een robot dan bijvoorbeeld dezelfde gereedschappen als de mens kan gebruiken en in dezelfde leefomgeving veilig kan functioneren. Maar een belangrijkere reden is dat mensen het nu eenmaal prettiger vinden een robot te bedienen die er menselijk uitziet. De T-HR3 kun je heel gemakkelijk zonder training en ervaring op afstand bedienen.”

20191213_01_10.jpg
Virtual reality

“Met een virtual reality-bril hebben al veel mensen ervaren hoe het voelt als hun bewegingen in een virtuele wereld plaatsvinden”, vervolgt Tomohisa. “Humanoïde robots zoals de T-HR3 gaan een stap verder en zijn in staat de echte wereld fysiek te beïnvloeden. Onze T-HR3 kan iemand bijvoorbeeld de hand schudden of een bal van de grond oppakken. Er zijn nog veel obstakels te overwinnen, maar ik ben ervan overtuigd dat menselijke robots in de toekomst de mobiliteitsmogelijkheden van mensen aanzienlijk zullen vergroten.”

Meer over 'Mobility for all' Inschrijven Toyota nieuwsbrief