9,1
770 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyopet-racer-restauratie-teamfoto-exterieur

Toyota Toyopet Racer: icoon herleeft!

Toyota Toyopet Racer: iconische sigaar herleeft!

Toyota produceerde in 1951 slechts twee Toyopet Racers, als teken van de gepassioneerde ambities van oprichter Kiichiro Toyoda voor de autosport en de toekomst van de Japanse auto-industrie. Zelfs binnen Toyota weten maar weinig mensen van het bestaan ​​van deze ‘rijdende sigaar’, feitelijk Toyota’s eerste raceauto. Op basis van overgebleven foto's en documenten ging Toyota de uitdaging aan: het bouwen van een compleet nieuwe Toyopet Racer. Dit is het resultaat!

Toewijding

De Toyota Toyopet Racer – een sigaarvormige raceauto – wordt beschouwd als de oorsprong van Toyota’s toewijding om steeds betere – en leukere – auto’s te maken, zoals beloofd door Kiichiro’s kleinzoon Akio Toyoda toen hij in januari 2009 president werd. Meer dan 70 jaar na het verschijnen van de Toyopet Racer kreeg een speciaal projectteam de opdracht om een exemplaar tot in de kleinste details na te bouwen. De uitdaging: gedetailleerde bouwtekeningen waren er niet. Het team moest het doen met een handvol overgebleven foto’s en documenten. Van sommige componenten bestonden nog wel blauwdrukken. Andere componenten zijn met de hand gemaakt.

Zwart-wit-foto-Toyopet-racer
Team-vergadering-Toyopet-racer-restauratie
Sterk verlangen

Op 19 november 2020 kwamen projectleden bijeen voor een kickoff-bijeenkomst op het hoofdkantoor van Toyota. Het vijftienkoppige projectteam dat via een bedrijfsbrede oproep voor kandidaten en nominaties werd samengesteld, bestond uitsluitend uit jonge werknemers van in de twintig en dertig. Bovendien had niemand enige ervaring met het bouwen van een dergelijke machine. Wat ze wel hadden, was een sterk verlangen om met hun eigen handen een auto te maken. Challenge accepted!

Toekomst van Toyota

Het was een bewuste keuze om uitsluitend jonge ingenieurs te laten werken aan dit project. Deze mensen geven immers vorm aan de toekomst van Toyota. Het project bood een unieke kans om ervaring op te doen met vakmanschap en de rijke historie van Toyota. Het team heeft zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van de originele, handgemaakte technieken. Na een jaar van gezamenlijke inspanning, bijgestaan ​​door verschillende mensen binnen het bedrijf en daarbuiten, werd het Toyopet Racer-project uiteindelijk in maart 2022 voltooid.

Toyopet-racer-tentoongesteld-exterieur
Toyopet-racer-in-auto-exterieur
Op naar 100 km/u!

De nieuwe Toyota Toyopet Racer is niet ontwikkeld om alleen naar te kijken. Nee, het is een volledig functionerende racer. Het ontwikkelingsteam heeft het model zelfs onderworpen aan een intensieve test op de Fuji International Speedway. Het doel: een topsnelheid van 100 km/u halen. Tijdens een eerste poging werd een snelheid van 81 km/u geklokt. Enkele esthetische aanpassingen, zoals een verplaatste schakelhendel en aanpassing van de rijhoogte, en een testsessie van de motor op de testbank, wierp uiteindelijk zijn vruchten af. De snelheid van 100 km/u werd behaald!

Unieke visie

Momenteel is de racer te zien in het Fuji Motorsports Museum, in het Fuji Speedway Hotel. Hij schittert op een tentoonstelling over de oorsprong van Toyota om auto’s te ontwikkelen met kennis uit de autosport. Die visie begon al bij de oprichter van het bedrijf, Kiichiro Toyoda, en is nog altijd van toepassing op moderne Toyota-modellen. Benieuwd geworden naar het verloop van het project? Neem dan eens een kijkje op ToyotaTimes voor de complete reportage van de Toyopet Racer.

Teamfoto-medewerkers-Toyopet-racer-restauratie-lifestyle
Teamfoto-Toyopet-racer-restauratie-exterieur
Inschrijven Toyota nieuwsbrief